poniedziałek, 4 maja 2015

Sałatka ze szpinakiem i żurawiną


Składniki:
duża garść świeżego szpinaku
200 g pomidorków koktajlowych (pokrojone na połówki)
150 g sera feta (pokrojony w kostkę)
100 g pieczarek (pokrojone w talarki, lekko posolone i przez chwilę duszone - tak, żeby pozostały jędrne)
1 cebula (pokrojona w piórka)
100 g orzechów laskowych (podzielone na ósemki)
garść suszonej żurawiny


1 pomarańcza
3 łyżki oliwy z oliwek
garść posiekanej drobno natki pietruszki



Przygotowanie:
Do szpinaku dodajemy pomidorki, ser feta, cebulę, orzechy, żurawinę oraz ostudzone pieczarki.

Przygotowujemy sos: wyciskamy sok z pomarańczy (usuwamy pestki), dodajemy natkę pietruszki oraz oliwę. Całość mieszamy.

Do sałatki dodajemy sos i delikatnie mieszamy całość. Sałatka najlepiej smakuje na świeżo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz