niedziela, 19 kwietnia 2015

Sałatka ze szpinakiem i brokułem

Składniki:
200 g świeżego szpinaku
1 brokuł
1 pierś kurczaka
250 g pieczarek
250 g pomidorków koktajlowych
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
2 łyżki oleju
sos czosnkowy (przepis na sos czosnkowy)



Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, po czym podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski.

Szpinak myjemy, a następnie dusimy przez 5 minut na patelni po kurczaku. Przekładamy do kurczaka.

Podzielony na różyczki brokuł obgotowujemy przez ok. 3minuty (żeby za bardzo nie zmiękł).

Pieczarki kroimy w talarki, solimy i podduszamy na patelni po szpinaku (dusimy je krótko, żeby pozostały jędrne i chrupiące). Jeżeli jest taka potrzeba - podlewamy lekko wodą. Dodajemy je do pozostałych składników po czym mieszamy i odstawiamy na bok, żeby całość ostygła.

W tym czasie obieramy i kroimy na ósemki jajka, przygotowujemy pomidorki (płuczemy i kroimy na pół) i robimy sos czosnkowy.

Jak już składniki w misce będą zimne, dodajemy do nich jajka i pomidorki. Delikatnie mieszamy.

Podajemy z sosem czosnkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz