niedziela, 10 maja 2015
Kurczak z pieprzem pieczony w cytrynie
Składniki:
6 ćwiartek kurczaka
1,5 cytryny
garść natki pietruszki
garść świeżej bazylii
1,5 łyżki pieprzu kolorowego
sól, papryka słodka
kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy pod chłodną wodą, a następnie obtaczamy w mieszance pieprzu, papryki i soli. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Cytrynę kroimy w ósemki i układamy pomiędzy kurczakiem, a następnie posypujemy całość posiekaną pietruszką i bazylią. Polewamy niewielką ilością oliwy.
Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Mięso pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia obliczamy proporcjonalnie wg klucza: 1 godzina na każdy 1 kg mięsa.
Kurczaka z pieprzem pieczonego w cytrynie możemy podawać na wiele sposobów, np. z duszonymi warzywami, brokułami przygotowanymi na parze lub po prostu - z ósemkami świeżej cytryny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz