środa, 27 maja 2015

Sałatka z jarmużem i mozzarellą


Składniki:
400 g jarmużu (opłukany i porwany na kawałki)
1 kulka mozzarelli (porwana na mniejsze cząstki)
garść pomidorków koktajlowych (pokrojone na połówki)
marchewka (pokrojona w słupki)
garść żurawiny
garść ziaren słonecznika
oliwki
2 łyżki oliwy

Sos:
1 łyżeczka czerwonego pieprzu (rozgniecionego w moździerzu)
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
pieprz, sól



Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy jarmuż, lekko solimy i mieszamy. Podlewamy delikatnie wodą i dusimy do momentu, kiedy zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowujemy sos - mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Do ostudzonego jarmużu dodajemy wszystkie pozostałe składniki sałatki. Całość zalewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy.

Sałatka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda idealnie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń