sobota, 4 października 2014

Dietetyczne spaghetti z sosem pomidorowym

No tak. Czasami są takie dni, kiedy na przygotowanie obiad (najlepiej jeszcze pełnowartościowego) możemy poświęcić maksymalnie 30 minut. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą dania takie jak to.

Przy okazji warto dodać, że szybki obiad wcale nie musi powstać na bazie niezdrowych składników, z których - w teorii - najłatwiej się gotuje!

Składniki (na 3 porcje):
300 g chudego mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
1 cebula
1 puszka pomidorów
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
bazylia, oregano, pieprz, sól
2 łyżki oliwy
250 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
50 g startego sera żółtego

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę, solimy i podsmażamy na oliwie (do momentu aż się zeszkli). Dodajemy mięso mielone i po kolejnych 5 minutach smażenia (często mieszamy w tym czasie) wlewamy pomidory i przecier pomidorowy. Dusimy całość do momentu, kiedy sos będzie miał gęstą konsystencję, a chwilę przed końcem duszenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy go.

W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

Danie możemy podawać na kilka sposobów - ja najbardziej lubię tak, jak na zdjęciu. :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz