wtorek, 13 stycznia 2015

MODYFIKACJE - muffiny z czekoladą i pomarańczą. Bez białej mąki.

Czy ja już wspominałam, ze uwielbiam modyfikować i udoskonalać przepisy? Tak, tak - oczywiście to pytanie należy zaliczyć do retorycznych... Wiem, że wspominałam. :-)

No cóż, tak to już jest, że z czasem niektóre potrawy nam się nudzą, wydają zbyt "oklepane" lub, po prostu, przestają nas zadowalać pod kątem składników zawartych w przepisie. Tak właśnie było w tym przypadku - nieodparta ochota na najbardziej klasyczną wersję muffin czekoladowych starła się z postanowieniem niejedzenia białej mąki (przynajmniej w takich ilościach).


To, że muffiny z czekoladą na bazie mąki pełnoziarnistej mogą wyjechać z piekarnika aromatyczne i smaczne wiedziałam (na pewno pamiętacie przepis na muffiny czekoladowe pełnoziarniste). Jednak ja koniecznie chciałam zrobić te bardziej klasyczne, moje najpierwsze muffiny.

No i wyszły świetne! Tak dobre, że nawet nie zdążyłam zrobić im zdjęcia... Jakie wprowadziłam modyfikacje? W stosunku do bazowego przepisu zamieniłam mąkę - zamiast dwóch szklanek białej pszennej użyłam tej samej ilości pszennej pełnoziarnistej. Dodatkowo, do każdej foremki dodałam kawałeczek pomarańczy (bez skórki i błonek). I już!

Jeszcze raz gorąco zachęcam i Was do udoskonalania i modyfikowania wypróbowanych wcześniej przepisów. To dzięki temu nasze kuchnie stają się ciekawsze i - po prostu - smaczniejsze!

7 komentarzy:

  1. O kurczak! Żeby kawałek pomarańczy do środka wkładać, to nie pomyślałam. Używałam do tej pory skórki i soku wyciśniętego z owoców (zamiast płynów w przepisie, takich jak mleko czy woda).
    Na pewno wypróbuję Twoją metodę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liczę na to, że Ci posmakują :-)

      Usuń
    2. A ja z kolei będę musiała wypróbować Twoją metodę i zastąpić mleko sokiem, np. właśnie z pomarańczy!

      Usuń
  2. Mmm, świetnie musiały smakować z tą pomarańczową niespodzianką :)

    OdpowiedzUsuń