sobota, 20 września 2014

Omlet z szynką i pieczarkami

Śniadanie szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Omlet można przygotowywać na wiele sposobów - w tym poście przedstawiam akurat opcję z szynką i pieczarkami. Doskonale sprawdza się również wersja z papryką, rukolą i szynką, smaczne są również omlety bez mięsa.

Takie śniadanie ma niesamowitą moc - nie głodnieje się po nim zbyt szybko. Co (dla mnie) ważne, odpowiednie jest również dla osób, które są na diecie South Beach.



Składniki (na 1 omlet):
3 jajka
kilka plasterków wędliny
1/2 cebuli
kilka pieczarek
ser żółty 
sól, pieprz, zioła
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Warzywa lekko solimy i podsmażamy razem, do momentu, kiedy zmiękną.

Wbijamy jajka do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i lekko ubijamy.

Na podgrzaną oliwę wylewamy przygotowaną masę jajeczną i (nie mieszając) smażymy na wolnym ogniu. Kiedy omlet jest już zwarty i można go podważyć - na połowie układamy wędlinę, podsmażone warzywa i ser żółty, a następnie całość składamy. Podsmażamy jeszcze przez chwilę.

Można podawać tak jak tutaj - z pomidorami. Życzę smacznego i dobrego dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz