czwartek, 17 lipca 2014

Warzywa grillowane

Łatwy pomysł na świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Przygotowanie warzyw właściwie nie wymaga żadnego wysiłku, a potrawa stanowi doskonałe uzupełnienie - zwłaszcza do mięsa. Jedyną wadą warzyw grillowanych jest czas potrzebny na ich przygotowanie - najpierw powinny postać ok. 15 minut z sosem, a następnie - grillować się przez ok. 20-30 minut (w zależności od temperatury, jaką im zaserwujemy na grillu).

Składniki:
2 cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
300 g małych pieczarek
1 świeża cebula
3 łyżki oliwy
2 łyżki wody
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Przygotowujemy sos: do oliwy z wodą dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.

W tym czasie myjemy i kroimy warzywa: paprykę w grubą kostkę, cukinię w plasterki, pieczarki w połówki, a cebulę na cztery części, po czym oddzielamy warstwy. Tak przygotowaną mieszankę warzywną dokładnie łączymy z sosem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przekładamy warzywa na tackę i grillujemy (mieszając od czasu do czasu) aż zmiękną. Gotowe!

Dzisiaj podałam je z grillowaną piersią indyka i sosem czosnkowym - polecam :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz