wtorek, 22 lipca 2014

Pesto zielone - z kuchni męża

Biegnę, pędzę, żeby pochwalić się Wam wspaniałym obiadem, który zaserwował dzisiaj mój kochany mąż. Na naszym stole w rolach głównych wystąpiło... pesto z bazylii jego autorskiego przepisu!

Składniki na 4 (duże) porcje:
100 g orzeszków piniowych (tym razem zastąpione nerkowcem)
listki z dwóch średnich krzaczków bazylii
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki tartego parmezanu
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki tabasco
2 zielone oliwki
sól, pieprz
400 g makaronu

Przygotowanie:
Orzeszki lekko prażymy na suchej patelni i odstawiamy do przestudzenia. Następnie orzeszki, oliwki i bazylię rozdrabniamy blenderem z odrobiną oliwy. Dodajemy resztę oliwy, 2 łyżki parmezanu, sól, pieprz, tabasco i sok z cytryny - i dalej blendujemy do momentu połączenia wszystkich składników.

Gotujemy makaron (al dente). Pesto nie podgrzewamy. Potrawę ozdabiamy dodatkowo listkami bazylii.

Gotowe! Życzę Wam smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz