czwartek, 20 marca 2014

Kurczak z brokułami i szpinakiem


Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad, tym razem na zielono :-)


Składniki:
400 g makaronu 
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 brokuł
200 g szpinaku
1 cebula
4 łyżki śmietany 12%
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek, bazylia, ostra papryka
olej do smażenia

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką i podsmażamy na oleju. Odstawiamy na bok. Brokuła dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy. Drobno kroimy szpinak i cebulę. Podsmażamy cebulę (aż się zeszkli), dodajemy szpinak i dusimy je razem ok 10 minut. Dodajemy wtedy brokuł, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez chwilę. Na koniec wlewamy śmietanę (ja użyłam jogurtu greckiego), dodajemy usmażonego kurczaka i dokładnie mieszamy. Po ok. 2 minutach danie jest gotowe do podania.

W międzyczasie gotujemy makaron - zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu.

Nie pozostaje mi nic innego, ja tylko życzyć smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz