czwartek, 13 marca 2014

Kurczak słodko-pikantny z warzywami i ryżem

Małe niespodzianki są bardzo ważnym elementem życia nowoczesnej żony. Dlaczego? Po pierwsze - wiem, to banalne - jest miło, kiedy jest miło ( :-) ). Ale po drugie - to ważniejsze - sprawianie partnerowi nawet drobnych przyjemności sprawia, że czujemy się naprawdę ważni dla siebie nawzajem. A wtedy... cały świat staje się piękniejszy :-)

Tak było i tym razem. Wróciłam nieco później niż zazwyczaj, a tu... na stole czekał na mnie pyszny obiad (prawda, że każdy obiad ugotowany przez kogoś specjalnie dla Ciebie jest zawsze smaczniejszy?).


Składniki:
2 torebki ryżu
1 jajko
ząbek czosnku
pierś kurczaka
6 pieczarek
1/2 papryki
1 marchewka
1/2 puszki ananasa
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 cebuli
1/2 ogórka gruntowego
kawałeczek papryczki chili
sól, pieprz, tabasco
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Lekko solimy, doprawiamy pieprzem i podsmażamy na oleju. Odstawiamy na bok.

Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w grube talarki. Delikatnie je solimy, a następnie dusimy. Po chwili dodajemy marchewkę pokrojoną w paseczki, paprykę - również w paseczki, ananasa - w kawałki, ogórka - w półtalarki, papryczkę chili - w drobną kosteczkę oraz czerwoną fasolę. Dusimy do momentu, kiedy marchew i papryka odrobinę zmiękną, po czym dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i tabasco (ostrożnie, pamiętajmy, że daliśmy już wcześniej papryczkę chili). Po 2-3 minutach warzywa są już gotowe.

W międzyczasie gotujemy ryż - zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ugotowany ryż przekładamy do patelni, mieszamy z jajkiem i ząbkiem czosnku i przez chwilę zasmażamy.

P.S. Czasami przygotowujemy wariację tego dania - z orzeszkami ziemnymi. Dodajemy je do duszenia w tym samym czasie co marchewkę. Obiad wychodzi wówczas bardziej kaloryczny, ale również bardzo smaczny :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz