wtorek, 11 marca 2014

Tarta - sernik z brzoskwiniami

Sernik i tarta w jednym. Ciasto szybkie w przygotowaniu, delikatne w smaku i o wspaniałej zdolności znikania. W celu uniknięcia sprzeczki, przy ostatnim kawałku należy zgasić światło. Aha, wcześniej można poćwiczyć zwinne, kocie ruchy :-)




CIASTO:

Składniki:
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
20 ml wody


Przygotowanie:
Siekamy masło na drobne kawałeczki, łącząc je w ten sposób z mąką. Następnie dodajemy sól, cukier puder, żółtko i wodę. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki, a następnie wałkujemy tak, żeby średnica ciasta była nieco większa niż formy. Przenosimy do niej ciasto i dość mocno wygniatamy brzegi. Jeśli chcemy uniknąć ich opadnięcia, możemy wygnieść ciasto delikatnie nad formę i zawinąć na zewnątrz. Całe ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem (wtedy nie trzeba go obciążać). Znowu chowamy ciasto do lodówki. Po godzinie wkładamy je do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumieni).


MASA SEROWA

Składniki:
350 g sera białego
100 g cukru pudru
4 łyżki śmietany 12%
2 jajka
1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie:
Miksujemy na gładką masę składniki: ser, cukier puder, śmietaną i jajka. Wylewamy na podpieczone ciasto. Ozdabiamy brzoskwiniami pokrojonymi w półksiężyce. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto na kolejne 20 minut. Dopiero wtedy wyjmujemy i studzimy.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz