poniedziałek, 10 lutego 2014

Tarta z cukinią

Mieszanka "zimowych" warzyw na tarcie? To dość nietypowy smak, nie każdemu podpasuje - takie połączenie trzeba lubić. Jednak w naszym domu sprawdza się świetnie.
Z dodatkiem kurczaka, sosu przyprawionego dość ostro... chwila moment, tarta znikła :-)



Składniki:
1 mała cukinia
1/2 czerwonej papryki
10 dkg małych pieczarek
1/2 cebuli
1 pierś z kurczaka
250 ml śmietany 18%
3 jajka
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
1 ł oleju / oliwy
ciasto

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na tartę - przepis: http://nowoczesnazona.blogspot.com/2014/02/tarta-z-pomidorami-i-feta.html

W czasie, kiedy ciasto "czeka" w lodówce, przygotowujemy mięso i warzywa.
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerzyk.

Pieczarki kroimy w talarki, cebulę w piórka, a paprykę i cukinię w kostkę. Pieczarki lekko solimy i podduszamy, żeby puściły sok. Wtedy dodajemy cebulę i paprykę, a po kolejnych 2-3 minutach - cukinię. Dusimy jeszcze chwilę (do momentu, kiedy cukinia nieznacznie zmięknie). Na koniec dodajemy kurczaka, doprawiamy i mieszamy całość. Studzimy.

Przygotowujemy sos: łączymy śmietanę, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i paprykę ostrą.

Po wyjęciu podpieczonego ciasta z piekarnika, układamy na nim mięso i warzywa, zalewamy sosem i dopiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz