Tartę można nazwać daniem kreatywnym. Otwierasz lodówkę, chwilę szukasz... I już! Kompozycja gotowa :-) Właśnie w taki sposób powstała moja dzisiejsza tarta - z rukolą, pomidorami, fetą, cebulą i bazylią.
CIASTO:
Składniki:
1/2 kostki margaryny do pieczenia
200 g mąki
1 łyżeczka soli
3 ł zimnej wody
Przygotowanie:
Na stolnicy przygotowujemy margarynę, mąkę i sól. Margarynę siekamy nożem, łącząc ją w ten sposób z mąką. Potem dolewamy wodę i szybko zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy je i rozprowadzamy na formie wysmarowanej masłem. Dokładnie wgniatamy ciasto, zwłaszcza w brzegi formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.
DODATKI:
ser feta
rukola
2 pomidory
1/2 cebuli
listki bazylii
SOS
Składniki:
3 jajka
250 ml śmietany 18%
sól, pieprz
bazylia, oregano
1 ząbek czosnku
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. (W ramach "odchudzenia" tarty, zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego.)
Po wyjęciu podpieczonego spodu tarty, układamy na nim składniki: cebulę pokrojoną w piórka, fetę pokrojoną w grubą kostkę, połowę bazylii, pomidory pokrojone w "szesnastki". Całość zalewamy sosem jajeczno-śmietanowym. Pieczemy przez kolejne 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika upieczonej tarty, ozdabiamy ją świeżą bazylią i rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz