Ciasto na pierogi przygotowuję zgodnie ze sprawdzonym przepisem mojej mamy. Dzięki niemu pierogi mają miękką i delikatną skórkę :-)
Składniki:
70 dkg maki
1 jajko
7 łyżek oleju
woda
Przygotowanie:
Wysypujemy
mąkę na stolnicę. Na środku robimy dołek, do którego wlewamy jajko i
olej. Łączymy je z mąką na bardzo luźną masę i odkładamy na bok. Resztę
mąki łączymy z wodą, również na bardzo luźną masę (ilość wody
uzależniona jest od potrzeby). Następnie mieszamy całość i wyrabiamy
ciasto, na bieżąco podsypując mąką. Wyrobione ciasto ma być miękkie.
Ciasto
dzielimy na dwie / trzy części (w zależności od wielkości stolnicy).
Kolejno wałkujemy je na placki o grubości ok. 3 mm i wykrawamy kółka
przy pomocy szklanki. Na każdym kółku kładziemy ok. 1 łyżeczki farszu i
zlepiamy w pierogi.
Pierogi wrzucamy na lekko osoloną,
gotującą się wodę. Co chwilę mieszamy drewnianą łyżką (żeby pierogi nie
posklejały się i nie przywarły do dna garnka). Jak wypłyną na wierzch,
dajemy im jeszcze kilkadziesiąt sekund i wyjmujemy. Na półmisku układamy
pojedynczą warstwę pierogów. Jak lekko obeschną, przekładamy je na
drugą stronę. Dopiero jak pierogi będą suche z obu stron możemy położyć
je "piętrowo" w misce. W przeciwnym razie mogą się posklejać.
Oczywiście, w międzyczasie możemy przystąpić do konsumpcji - świeże pierogi są najsmaczniejsze :-)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz