Kolejny pomysł na wykorzystanie szpinaku w kuchni. Tak, jak w każdej innej postaci, w pierogach również jest wyśmienity.
FARSZ:
Składniki:
25 dkg szpinaku
25 dkg sera białego
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
bazylia
2 ł masła
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, lekko solimy i podsmażamy na maśle (zaczynamy od cebuli, a po chwili dorzucamy paprykę). Następnie dodajemy posiekany drobno szpinak (najlepszy jest oczywiście świeży, ale mrożony też będzie dobry), podlewamy wodą i dusimy do momentu, aż odparuje cała woda. Pod koniec doprawiamy do smaku - przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Studzimy.
Rozdrabniamy biały ser. Łączymy go ze szpinakiem, a następnie całość miksujemy. Jeżeli jest taka potrzeba, ponownie doprawiamy. Farsz jest już gotowy :-)
CIASTO:
Przepis dostępny jest tutaj:
Pierogi ze szpinakiem najlepsze są na świeżo, z dodatkiem śmietany i bazylii :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz