Przygotowanie takiego obiadu trwa niecałą godzinę. Jednak jego smak... pozostaje w pamięci znacznie dłużej! Połączenie dość ostrych roladek ze słodko-kwaśnymi marchewkami. Uzupełnienie stanowi krucha sałata i świeże warzywa.
SCHAB
Składniki:
70 dkg schabu
200 g sera bałkańskiego
1 mała cebula
1/2 czerwonej papryki
1 ogórek gruntowy
2 ząbki czosnku
1 ł jogurtu greckiego
1 ł jogurtu greckiego
pieprz, papryka ostra
wykałaczki
Przygotowanie:
Rozdrabniamy ser i dodajemy do niego: paprykę, cebulę i ogórek pokrojone w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i jogurt grecki. Doprawiamy do smaku pieprzem i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy.
Schab kroimy w plastry i rozbijamy. Następnie posypujemy pieprzem, zawijamy w nie farsz i spinamy wykałaczkami. Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
MARCHEWKI:
Składniki:
5 dużych marchewek
3 ł miodu
3 ł oliwy
1/2 cytryny
10 listków świeżej bazylii
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obieramy marchewki i kroimy je wzdłuż na 4 części (jeśli są zbyt długie, to również w poprzek na pół). Wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dodajemy miód, oliwę, sól i pieprz. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż miód się skarmelizuje. W międzyczasie wyciskamy sok z cytryny, ścieramy na tartce skórkę i drobno siekamy bazylię. Dodajemy je do marchewki pod koniec smażenia.
Dodatek do obiadu stanowi krucha sałata (użyłam lodowej) z papryką, cebulą i pomidorem. No i oczywiście z sosem winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz