niedziela, 9 lutego 2014

Pulpeciki z fetą w pomidorach

Mała wariacja na temat spaghetti czyli jak pogodzić uwielbienie męża do spaghetti i wyjątkowo silną ochotę żony na pulpeciki.


Składniki:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
1/3 opakowania makaronu spaghetti
1 duża cebula
1 puszka pomidorów krojonych
1 ł koncentratu pomidorowego
3 kromki chleba
1/5 szkl mleka
100 g greckiego sera sałatkowego
8 oliwek czarnych 
1 żółtko
oliwa do smażenia
1/2 szkl wody
1/2 łyżeczki cynamonu
oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Połowę podsmażamy na oliwie (aż się zeszkli). Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę oregano.

W czasie, gdy sos się dusi, przygotowujemy pulpeciki. Obieramy chleb ze skórki, miąższ namaczamy w mleku. Dodajemy drugą połowę pokrojonej cebuli, mięso mielone, ser sałatkowy pokrojony w kostkę, żółtko i oliwki pokrojone w talarki. Doprawiamy cynamonem i pieprzem. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy pulpeciki (z tej ilości składników wyjdzie ich ok. 10 szt). Smażymy z każdej strony. Po wyjęciu z patelni, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie wkładamy pulpeciki do sosu i podduszamy razem przez ok. 5 minut.

Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe danie ozdabiamy bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz