piątek, 21 lutego 2014

Tarta z boczkiem i brokułem

Od czego się ma wspaniałe koleżanki w pracy? No cóż... między innymi od tego, żeby wymieniać się pomysłami i przepisami kulinarnymi! Tak właśnie było z tartą boczkowo-brokułową. Mała degustacja - zakończona zapisaniem przepisu na małej karteczce - zaowocowała wspaniałym obiadem. I pomyśleć, że niektórzy mówią, że nie powinno się przynosić pracy do domu... :-)


Składniki na farsz:
1 brokuł
kilka plasterków boczku
1/3 puszki kukurydzy
1/2 cebuli

Składniki na sos:
200 ml jogurtu greckiego
1 jajko
50 g startego sera
ząbek czosnku
oregano, pieprz, sól


Brokuła dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Boczek (pokrojony w plasterki) i cebulę (w kostkę) lekko podsmażamy. Przygotowujemy sos: lekko ubijamy jogurt i jajko. Dodajemy starty ser, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.

Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z cebulą, brokuła i kukurydzę. Zalewamy sosem. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.

I gotowe :-)


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz to daj koniecznie znać, czy Ci smakowała :-) ja w najbliższym czasie planuję zrobić ją w wersji pełnoziarnistej. Liczę na to, że też się uda.

      Usuń