Tę sałatkę pierwszy raz zrobiłam ładnych kilka lat temu. Pomimo, że przepis na nią jest banalny, cieszy się bardzo dużym powodzeniem, a jej smak zazwyczaj jest chwalony.
Najkrócej mogę opisać ją tak: bez mięsa. Z makaronem (może być pełnoziarnisty). Prosta w przygotowaniu. Sycąca. Taka właśnie jest sałatka z makaronem i tuńczykiem.
Składniki:
20 dkg makaronu (np. muszelki)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 czerwona papryka
0,5 puszki kukurydzy
1 mała cebula
5 ogórków konserwowych
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente i odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kosteczkę. Z tuńczyka odlewamy sos.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie sałatka jest już gotowa do podania
SMACZNEGO!
skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-) Daj znać, czy sałatka Ci smakowała!
UsuńJa kocham sałatkę z tuńczyka ale w nico innej wersji: tuńczyk, papryka, kukurydza, trobno posiekana czerwona cebula, jajko ! (2-3 szt) + majoznez i troche musztardy. Mieszamy, doprawiamy. Polecam !
OdpowiedzUsuńKiedyś tą sałatkę od kogos ściagnęłam i efekt widać w moim portfelu. Co miesiąc bankrutuje na tuńczykach... uwielbiam go po prostu:) Polecam też spróbować tej mojej wersji :)
Pozdrawiam :)
Brzmi bardzo smakowicie! Na pewno wypróbuję ten przepis. Paprykę dajesz marynowaną czy surową?
UsuńMyślę, że jest duża szansa na to, że dołączę do Ciebie i razem będziemy bankrutować na tuńczykach :-)