wtorek, 4 listopada 2014

Smaki dzieciństwa - babeczki na słodko























W kuchni babci - zarówno mojej, jak i mojego męża - babeczki zajmowały dość ważne miejsce. Były przygotowywane z okazji świąt i innych spotkań rodzinnych. Pojawiały się regularnie, ale na krótko - magicznym sposobem zawsze jako pierwsze znikały ze stołu.

Jakiś czas temu postanowiłam wprowadzić je również do naszej kuchni. Zakupiłam w tym celu babeczkowe foremki, w starym zeszycie, którego kartki już dawno pożółkły odnalazłam przepis i... od tego momentu, jak już robię babeczki, to zawsze podwójną porcję.


Składniki:
400 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
50 g wody

Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę i masło, które przez chwilę siekamy. W momencie, kiedy masło jest już rozdrobnione i częściowo połączone z mąką, dodajemy inne składniki i zagniatamy ciasto.

Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je i wykładamy do foremek (równomiernie wygniatamy babeczki aż po brzegi). Każdą z nich nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut.


Po przestygnięciu nadziewamy babeczki. Czym? To już zależy od Waszego gustu. Ja uwielbiam wersję z nadzieniem czekoladowym, kajmakiem i orzechami. Pyszne są też babeczki z bitą śmietaną i owocami lub galaretką.



P.S.
Przepis na nadzienie czekoladowe:

Składniki:
0,5 kostki margaryny
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody

Przygotowanie:
Rozpuszczamy margarynę. Wsypujemy cukier puder i kakao. Mocno podgrzewamy ciągle mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy polewę w ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Czekamy aż całość trochę ostygnie i dodajemy śmietanę, po czym znowu intensywnie mieszamy - do momentu powstania gładkiej polewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz