poniedziałek, 3 marca 2014

Kurczak z sosem chrzanowo-musztardowym i pieczarkami

To, co tygryski lubią najbardziej, czyli... facet w kuchni! Niby mała, kulinarna niespodzianka, a potrafi poprawić nastrój każdej nowoczesnej żony (jeśli ma zły dzień) lub wprawić w euforię (w każdym innym przypadku).

Tak więc dziś... przepis męża!


Składniki:
20 dkg małych pieczarek
1 podwójna pierś kurczaka
100 - 150 g ryżu długoziarnistego
4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
3 łyżeczki chrzanu
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
pieprz, sól, ostra papryka
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Płuczemy pieczarki. Większe kroimy na pół, mniejsze zostawiamy całe. Lekko solimy, doprawiamy pieprzem, podlewamy wodą i dusimy do momentu, kiedy odrobinę zmiękną. Odstawiamy na bok. 

Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt grecki, musztardę i chrzan. Podgrzewamy. Dodajemy sos sojowy, cukier, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, ostrą paprykę i podgrzewamy dalej. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Pierś kurczaka kroimy w kawałki, lekko doprawiamy solą i pieprzem, po czym podsmażamy na oleju. Zalewamy 1/4 szklanki wody i dusimy do momentu, kiedy woda nie wyparuje.

W międzyczasie gotujemy ryż, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed podaniem wszystkie składniki podgrzewamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz