czwartek, 6 lutego 2014

Roladki schabowe z marchewką w miodzie

Przygotowanie takiego obiadu trwa niecałą godzinę. Jednak jego smak... pozostaje w pamięci znacznie dłużej! Połączenie dość ostrych roladek ze słodko-kwaśnymi marchewkami. Uzupełnienie stanowi krucha sałata i świeże warzywa.


SCHAB

Składniki:
70 dkg schabu
200 g sera bałkańskiego
1 mała cebula
1/2 czerwonej papryki
1 ogórek gruntowy
2 ząbki czosnku
1 ł jogurtu greckiego
pieprz, papryka ostra
wykałaczki

Przygotowanie:
Rozdrabniamy ser i dodajemy do niego: paprykę, cebulę i ogórek pokrojone w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i jogurt grecki. Doprawiamy do smaku pieprzem i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy.

Schab kroimy w plastry i rozbijamy. Następnie posypujemy pieprzem, zawijamy w nie farsz i spinamy wykałaczkami. Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

MARCHEWKI:

Składniki:
5 dużych marchewek
3 ł miodu
3 ł oliwy
1/2 cytryny
10 listków świeżej bazylii
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obieramy marchewki i kroimy je wzdłuż na 4 części (jeśli są zbyt długie, to również w poprzek na pół). Wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dodajemy miód, oliwę, sól i pieprz. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż miód się skarmelizuje. W międzyczasie wyciskamy sok z cytryny, ścieramy na tartce skórkę i drobno siekamy bazylię. Dodajemy je do marchewki pod koniec smażenia.

Dodatek do obiadu stanowi krucha sałata (użyłam lodowej) z papryką, cebulą i pomidorem. No i oczywiście z sosem winegret.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz