piątek, 13 grudnia 2013

Szarlotka - smacznie i szybko!


To chyba najprostszy przepis na szarlotkę, o którym kiedykolwiek słyszałam. W końcu, nie bez powodu jest jednym z moich ulubionych! Udaje się zawsze i smakuje wszystkim. Czyli to, co nowoczesna żona lubi najbardziej :-)



Nadzienie:
1,5 kg jabłek
0,5 szkl cukru (jeśli jabłka są słodkie, to nawet troszkę mniej)
cynamon

Jabłka zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać i odstawić na czas przygotowania ciasta.

Ciasto:
3 szkl. mąki
15 g proszku do pieczenia
2 jajka
0,5 szkl. cukru
15 dkg masła

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka i masło. Wyrobić ciasto, a następnie podzielić je na pół i jedną część wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie blachę wyłożyć papierem śniadaniowym i lekko natłuścić. Ciasto, które nie było w lodówce pokruszyć i połączyć dociskając do dna blachy. Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie, a na wierzch przygotować kruszonkę - zetrzeć na tartce o grubych oczkach 2 część ciasta.Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec 45 minut.

P.S. Muszę uprzedzić, że z tym ciastem jest jeden, duży problem. Znika "samo" :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz