poniedziałek, 16 grudnia 2013

Orzechowe ciasteczka czyli 3 x S: szybkie, słodkie, smaczne!



Szybkie  w przygotowaniu... Słodkie... Smaczne! To trzy określenia, które - jeśli chodzi o ciastka - nowoczesna żona lubi najbardziej :-)

Składniki:
220 g orzechów włoskich
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
50 g cukru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie:
Zmielić orzechy (warto odłożyć kilka do dekoracji), a następnie wymieszać je z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu utrzeć jajka z cukrem, po czym dodać przygotowane orzechy. Całość wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem śniadaniowym, wylać ciasto i piec ok. 25 minut (piekarnik wcześniej nagrzać do 160 stopni). Zostawić na chwilę do przestygnięcia, odwrócić do góry nogami i wyłożyć na tackę. Gdy ciasto będzie już zimne, pokroić je na podłużne lub kwadratowe ciasteczka.
Czekoladę z jogurtem rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie umoczyć w niej końcówki przygotowanych ciasteczek. Ozdobić orzechami.

Jeśli chcemy przełamać czekoladowo - orzechową słodycz, ciasteczka warto podawać z soczystą, lekko kwaśną mandarynką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz