czwartek, 15 stycznia 2015

Domowa tortilla pełnoziarnista


Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli

1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki ciepłej wody


Przygotowanie:
Mąkę i sól mieszamy, a następnie łączymy z olejem. Stopniowo dodajemy wodę (może się okazać, że nie wykorzystamy całej lub że będzie trzeba użyć jej odrobinę więcej) i wyrabiamy ciasto.

Dzielimy je następnie na kawałki i formujemy kulki (jeśli wolicie mniejsze placki - wyjdzie Wam 9 sztuk, a jeśli preferujecie większe - ok. 6 sztuk). Tak podzielone ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy (placek powinien być cieniutki) i smażymy na suchej patelni przez około 45 sekund z każdej strony.

Z czym podawać taką tortillę? To już zależy od Waszych preferencji. U mnie tym razem w środku znalazły się: papryka, pomidor, ogórek, cebula, wędlina, ketchup i sos czosnkowy.

P.S. Kilka placków zamknęłam w torebce z klipsem i przechowałam przez kilka, a dokładnie cztery dni. Po tym czasie nadal były dobre. Właśnie przed godziną się skończyły. :-)


2 komentarze:

  1. Dawno nie robiłam takich tortilii... Twoje wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) prosty w przygotowaniu, solidny posiłek - polecam!

      Usuń