sobota, 26 kwietnia 2014

Rafaello, czyli ciasto bez pieczenia

A może coś słodkiego? Rafaello to ciasto, którego przygotowanie zabiera dosłownie chwilę (no, może z przerwą na ostudzenie budyniu). A smak? Mówiąc krótko, zadowalający :-)

Ha, jeszcze jedno. Przy okazji robienia Rafaello,  pierwszy raz w życiu miałam okazję zastosować starą i sprawdzoną metodę mojej cioci na uratowanie masy budyniowej. Co zrobić, kiedy masa się zważy? Na to pytanie odpowiem już wkrótce :-)

Składniki:
3 duże paczki krakersów
250 g margaryny
20 dkg wiórków kokosowych
1 cukier waniliowy (16g)
2 żółtka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru, a następnie dodajemy 1/2 szklanki mleka, mąkę i cukier waniliowy. Pozostałe mleko gotujemy z resztą cukru, po czym wlewamy utartą masę i gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy margarynę, a następnie - stopniowo - dodajemy budyń, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy ok. 15 dkg wiórków kokosowych i jeszcze chwilę ucieramy całość.

Warstwy krakersów przekładamy przygotowaną masą (4 poziomy). Na wierzch wykładamy resztę masy i wysypujemy pozostałą część wiórków kokosowych. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (krakersy muszą zmięknąć).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz