poniedziałek, 3 lutego 2014

Smaki dzieciństwa - ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi przygotowuję zgodnie ze sprawdzonym przepisem mojej mamy. Dzięki niemu pierogi mają miękką i delikatną skórkę :-)


Składniki:
70 dkg maki
1 jajko
7 łyżek oleju
woda

Przygotowanie:
Wysypujemy mąkę na stolnicę. Na środku robimy dołek, do którego wlewamy jajko i olej. Łączymy je z mąką na bardzo luźną masę i odkładamy na bok. Resztę mąki łączymy z wodą, również na bardzo luźną masę (ilość wody uzależniona jest od potrzeby). Następnie mieszamy całość i wyrabiamy ciasto, na bieżąco podsypując mąką. Wyrobione ciasto ma być miękkie.

Ciasto dzielimy na dwie / trzy części (w zależności od wielkości stolnicy). Kolejno wałkujemy je na placki o grubości ok. 3 mm i wykrawamy kółka przy pomocy szklanki. Na każdym kółku kładziemy ok. 1 łyżeczki farszu i zlepiamy w pierogi.

Pierogi wrzucamy na lekko osoloną, gotującą się wodę. Co chwilę mieszamy drewnianą łyżką (żeby pierogi nie posklejały się i nie przywarły do dna garnka). Jak wypłyną na wierzch, dajemy im jeszcze kilkadziesiąt sekund i wyjmujemy. Na półmisku układamy pojedynczą warstwę pierogów. Jak lekko obeschną, przekładamy je na drugą stronę. Dopiero jak pierogi będą suche z obu stron możemy położyć je "piętrowo" w misce. W przeciwnym razie mogą się posklejać.

Oczywiście, w międzyczasie możemy przystąpić do konsumpcji - świeże pierogi są najsmaczniejsze :-)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz