sobota, 15 lutego 2014

Naleśniki meksykańskie nowoczesnej żony

Ile głów, tyle przepisów na naleśniki meksykańskie. Ten, który zamieściłam poniżej jest wynikiem naszych niedzielnych poczynań kuchennych (moich i mojego męża). Zakochaliśmy się w tych naleśnikach od pierwszego wejrzenia. Mam nadzieję, że przepis na nie przypadnie również Wam do gustu :-)

Składniki na farsz:
1 pierś kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli
3/4 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
3 pomidory lub 1/2 puszki
1 nieduża cebula
kilka kropel tabasco
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
kolendra, oregano, cynamon
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy odsączoną fasolę, kukurydzę, paprykę i pomidory w puszce. Doprawiamy tabasco, pieprzem i solą. Dusimy do momentu, kiedy farsz zgęstnieje. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę, oregano i cynamon.

Jak podawać naleśniki meksykańskie? To zależy od ilości czasu, jakim dysponujemy - ja albo smażę naleśniki (wg przepisu mojej mamy, który dostępny jest pod linkiem: http://nowoczesnazona.blogspot.com/2014/02/ciasto-na-nalesniki.html ) albo używam gotowych placków tortilli. W obydwu wersjach, zawijamy w nie farsz, układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym żółtym serem (ok. 10 dkg). Zapiekamy do momentu, kiedy ser się rozpuści. Gotowe danie podajemy z sosem pomidorowym.

Składniki na sos pomidorowy:
3 pomidory lub 1/2 puszki
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
oliwa do smażenia
1/4 szkl wody

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oliwie (aż się zeszkli), a następnie dodajemy pomidory, cukier, sól i pieprz. Całość zalewamy wodą. Dusimy aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy czosnek.

Życzę Wam SMACZNEGO! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz