niedziela, 29 grudnia 2013

Paluszki mięsne z pieczonymi warzywami


Jaką potrawę przygotować na poświąteczne spotkanie ze znajomymi? Zupy, dania obiadowe czy nawet sałatki nie mają przecież sensu - wszyscy przez ostatnie kilka dni siedzieli przy stole... Coś na słodko? Też nie bardzo.

Znalazłam doskonałe rozwiązanie tego problemu - paluszki mięsne i pieczone warzywa. Ta potrawa ma dwie niezaprzeczalne zalety: odmienny smak do tego, co zazwyczaj serwuje się w święta oraz idealnie pasuje do schłodzonego piwa :-)


Paluszki mięsne z pieczonymi warzywami świetnie sprawdzą się również na rodzinny obiad. W takiej sytuacji podaję je z pieczonymi ziemniaczkami.


PALUSZKI MIĘSNE:

Składniki:
3 pojedyncze piersi kurczaka
10 dkg wędliny wieprzowej (np. szynkowa)
1 cebula
szczypiorek 
1 ząbek czosnku
0,5 szkl bułki tartej
pieprz i sól do smaku
2 łyżki świeżych, drobno posiekanych ziół lub 1 łyżka suszonych (ja mieszam oregano, bazylię, majeranek, rozmaryn i tymianek)
olej do smażenia

Przygotowanie:

Mielimy piersi z kurczaka (lub bardzo drobno siekamy). Do mięsa dodajemy wędlinę pokrojoną w cienkie paseczki, cebulkę i szczypiorek - w drobną kosteczkę oraz wszystkie pozostałe składniki (łącznie z bułką tartą). Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie całość dokładnie mieszamy.

Formujemy paluszki (z tej ilości mięsa powinno wyjść ok. 20 szt) i smażymy je z każdej strony. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.

P.S. Inspiracją dla moich paluszków mięsnych był przepis na "Placuszki z kurczaka i szynki" z książki Okrasa kontra Pascal - zwłaszcza jeśli chodzi o dekorację rukolą :-)

PIECZONE WARZYWA:

Składniki:
40 dkg pieczarek
1 duża papryka czerwona
2 średnie cebule
1 - 2 marchewki
ser feta
zioła prowansalskie
6 - 8 łyżek sosu sojowego jasnego
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki soku z cytryny
pieprz i ostra papryka
 
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania zalewy: do sosu sojowego dodajemy zioła, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz i ostrą paprykę. Mieszamy i odstawiamy na czas pokrojenia warzyw.
Pieczarki kroimy na ćwiartki, paprykę w paseczki, a marchewkę i cebulę w talarki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w 160st. przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i pieczemy kolejne 20 minut.


Uzupełnienie potrawy stanowi  - oczywiście - sos czosnkowy i ketchup. Przepis na sos czosnkowy: http://nowoczesnazona.blogspot.com/2013/12/sos-czosnkowy-nowoczesnej-zony.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz