niedziela, 26 października 2014

Muffiny czekoladowe. I pełnoziarniste.

Jak już ostatnio Wam wspominałam, wraz z przyjściem jesieni w mojej kuchni znowu pojawiły się muffiny. A jak już się pojawiły, to zostały. Zostały i rozgościły się na dobre. W ilości wręcz nieprzyzwoitej. Ale dobre muffiny nie są złe. A złe być nie mogą bo znacznie uważniej dobieram do nich składniki. Dzięki temu są zdrowe. A jak nie są zdrowe, to przynajmniej mniej niezdrowe. A to już coś.


Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki sody
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
garść żurawiny
1 czekolada gorzka

Przygotowanie:
Czekoladę kroimy (1 kostka na 4 części). Żurawinę płuczemy.

Składniki mokre mieszamy w jednej misce, a suche w drugiej. Składniki mokre przelewamy do suchych i łączymy łyżką. Dodajemy czekoladę i 2/3 żurawiny.

Wykładamy do foremek. Po wierzchu posypujemy resztą żurawiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. No i nabrałam ochoty :D i teraz będę musiała zrobić eh :)
    Coś tu słowa się w drugim akapicie nagmatwały ;)
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, zrób :-) w tych muffinach prawie nie czuć, że zastosowana jest mąka pełnoziarnista zamiast zwykłej.

      Usuń
  2. Zrobię na pewno tylko mąkę zakupię :) a żytnia by się nadała? mam nadzieję że mężusiowi posmakują hehe ;)
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z żytniej. Ale obawiam się, że mogłoby się skończyć tak jak z ciastem na pizzę - czyli "o tak o". A z pszennej pełnoziarnistej wyszło naprawdę w porządku i doszłam do wniosku, że już nie ma sensu kombinować dalej :-)

      Usuń
  3. W końcu udało mi się zrobić, bardzo smaczne. Rodzince też posmakowały :) zeszły wszystkie szybko ;)
    Czy w przepisie powinien być też proszek do pieczenia czy sama soda? Ja dodałam bo we wszystkich przepisach jakie miałam był to się obawiałam hehe :p
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Wam posmakowały. W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia. Jeśli jednak wolisz go użyć - wtedy już omiń sodę i też wyjdą ok :-)
      Tak jak tutaj: http://nowoczesnazona.blogspot.com/2015/01/modyfikacje-muffiny-z-czekolada-i.html

      Usuń