czwartek, 23 października 2014

Pełnozianiste spaghetti "nie carbonara"

Zgodnie z obietnicą już dzisiaj wracam do Was z kolejną propozycją sosu do makaronu pełnoziarnistego. Tym razem w roli głównej moja "nie carbonara".

A... Muszę jeszcze dodać, że jest to obiad, który przygotowuje się w niecałe pół godziny. A - jak wszyscy wiemy - szybki i smaczny obiad to to, co tygryski lubią najbardziej!

Składniki (na 4 porcje):
150 g chudego boczku
1/2 cebuli
150 g jogurtu greckiego
2 jajka
50 g startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól, piepz
kilka listków bazylii (do ozdoby)

300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego

Przygotowanie:
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.

W tym czasie mieszamy jogurt, jajka, parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz (do smaku). Tak przygotowany sos dodajemy do podsmażonego boczku i cebuli. Jeszcze przez kilka minut go podgrzewamy (aż zgęstnieje).

Gotujemy makaron (wg instrukcji na opakowaniu).

Teoretycznie należałoby wymieszać sos z makaronem. Ja wolę jednak polać makaron sosem po wierzchu.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz