poniedziałek, 16 czerwca 2014

Indyk pieczony pod pierzynką

Kotlet? A może nie kotlet? A może jakiś specjalny kotlet? Tak, czasami nowoczesnej żonie ciężko się zdecydować. Jednak w myśl zasady, że zawsze specjalny kotlet jest lepszy niż po prostu kotlet - dziś powstał indyk pieczony pod pierzynką. Zdecydowanie nie przypomina klasycznego kotletu. Dlaczego? Ponieważ jest to kotlet SPECJALNY! Zaraz... Nie, to w ogóle nie jest kotlet! Hm... Może w takim razie inaczej - pomijając nomenklaturę - życzę smacznego. W końcu, mięso zawsze pozostanie mięsem :-)

Składniki:
300 g filetu piersi indyka
4 plastry wędzonego boczku
5 pieczarek
1 cebula
2 łyżki majonezu
100 g startego sera żółtego
sól, pieprz, papryka czerwona ostra

Przygotowanie:
Indyka dzielimy na 4 części i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Boczek, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i mieszamy z majonezem. Do naczynia żaroodpornego wykładamy indyka, a następnie farsz. Wierzch posypujemy serem żółtym. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy frytki / ryż / kuskus / kaszę (niepotrzebne skreślić) oraz dodatki warzywne - akurat tych może być dużo i bez skreślania :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz