środa, 15 stycznia 2014

Schab na wypasie czyli kotlet z warzywami i serem


Miał być klasyczny schabowy. Postanowiłam jednak urozmaicić danie. No i wyszło coś więcej niż zwykły kotlet :-) a nazwa wzięła się z pochwały, którą usłyszałam od najmłodszego uczestnika obiadu: "Wow, na wypasie!"

Składniki:
4 usmażone kotlety schabowe
10 średnich pieczarek
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
ser żółty
sól, pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w talarki, paprykę w słupki, a cebulę w kostkę. Na patelnię wrzucamy pieczarki i cebulkę, lekko solimy i dusimy do momentu, kiedy pieczarki lekko puszczą sok. Po tym czasie dodajemy paprykę i dusimy dalej, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kotlety układamy na blaszce do pieczenia. Na nie równomiernie wykładamy farsz, a na wierzch ser żółty (starty na grubych oczkach lub pokrojony w plasterki). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180 stopni do momentu, kiedy ser się roztopi.

Po wyjęciu z piekarnika - bezpośrednio przed podaniem - kotlety na wypasie można dodatkowo lekko ozdobić ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz