sobota, 11 stycznia 2014

Ciasteczka owsiane - pomysł na zdrowy i sycący posiłek


Nowy Rok - jak co roku - niesie za sobą podsumowania, postanowienia i... dietę. Po świątecznych smakołykach nadchodzi czas ograniczeń, zdrowego odżywiania i utraty nabytych - jakże szybko w świątecznym zamieszaniu - gratisowych kilogramów. 

W takich sytuacjach, każdy pomysł na zdrowy posiłek przyjmuję z otwartymi ramionami. Dzisiaj jeden z nich - banalne w przygotowaniu, przepyszne i bardzo sycące ciasteczka owsiane.


Składniki:
1,5 szkl płatków owsianych błyskawicznych
3/4 szkl mieszanki skomponowanej wg własnego uznania: siemienia lnianego, rodzynek, żurawiny oraz pokrojonych migdałów, orzeszków, moreli i śliwek suszonych
mleko skondensowane niesłodzone

Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie zalewamy mlekiem skondensowanym (nadal mieszając) do momentu, kiedy całość będzie wilgotna, ale nadal gęsta. Łyżką formujemy na blaszce okrągłe ciasteczka i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po przestygnięciu są gotowe do spożycia. Warto pamiętać, że mają tendencję do przywierania do blachy - najlepiej sprawdza się wówczas drewniana łopatka kuchenna. 

Ciasteczka najlepiej smakują ze szklanką mleka :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz