piątek, 10 stycznia 2014

Sałatka z żurawiną i nerkowcem


Ta sałatka zaskakująco działa na podniebienie - słodycz żurawiny i miodu przełamana jest mocnym smakiem sera camembert. Uzupełnienie stanowi sok z cytryny oraz - tak bardzo charakterystyczny - smak rukoli.

Idealna jako lekki posiłek lub jedna z potraw na zastawionym stole. Dla tych, którzy starają się nie jeść słodyczy, może stanowić  - nieco alternatywny - deser!

Jej cechą charakterystyczną jest to, że zawsze sprawia ogromną przyjemność pani domu - bardzo szybko znika :-)


Składniki:
pół sałaty lodowej
garść rukoli
10 dkg suszonej żurawiny
10 dkg nerkowca
ser camembert

Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na kawałeczki. Dodajemy całe liście rukoli, żurawinę i nerkowca. Całość wieszamy.
Ser kroimy w kawałki i dodajemy do sałatki. Całość zalewamy sosem winegret i mieszamy.

Przepis na sos winegret:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz