Ta sałatka zaskakująco działa na podniebienie - słodycz żurawiny i miodu przełamana jest mocnym smakiem sera camembert. Uzupełnienie stanowi sok z cytryny oraz - tak bardzo charakterystyczny - smak rukoli.
Idealna jako lekki posiłek lub jedna z potraw na zastawionym stole. Dla tych, którzy starają się nie jeść słodyczy, może stanowić - nieco alternatywny - deser!
Jej cechą charakterystyczną jest to, że zawsze sprawia ogromną przyjemność pani domu - bardzo szybko znika :-)
Składniki:
pół sałaty lodowej
garść rukoli
10 dkg suszonej żurawiny
10 dkg nerkowca
ser camembert
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na kawałeczki. Dodajemy całe liście rukoli, żurawinę i nerkowca. Całość wieszamy.
Ser kroimy w kawałki i dodajemy do sałatki. Całość zalewamy sosem winegret i mieszamy.
Przepis na sos winegret:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz