Dzisiaj kanapkowo. Wbrew pozorom, kanapki mogą okazać się świetnym pomysłem na spotkanie ze znajomymi. Zwłaszcza takie, którego nie chcemy przesiedzieć przy stole :-)
Jakie składniki należałoby przygotować? Pomysłów może być niezliczona ilość. Ja dzisiaj stawiam na trzy rodzaje past: szynkową, rybną i jajeczną. Do tego zróżnicowane pieczywo: chleb wieloziarnisty, pszenny razowy oraz - dodatkowo - krakersy.
PASTA SZYNKOWA
Składniki:
10dkg chudej wędliny
2 ł twarożku kanapkowego
1 ł jogurtu greckiego
1 ł majonezu
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Gotową pastę odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
PASTA RYBNA
Składniki:
1 puszka sardynek w oleju
1/2 cebuli
ok. 10 dkg sera żółtego
1/2 ł musztardy rosyjskiej
1/2 ł musztardy rosyjskiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Gotową pastę odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
PASTA JAJECZNA
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
3 rzodkiewki
1/4 cebuli
1/2 ł majonezu
1/4 ł papryki
3 rzodkiewki
1/4 cebuli
1/2 ł majonezu
1/4 ł papryki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Gotową pastę odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po kilku godzinach (w tym czasie pasty odrobinę tężeją i nie wsiąkają tak w pieczywo / krakersy) smarujemy kanapki i ozdabiamy dodatkowo warzywami. Do pasty szynkowej idealnie pasują: sałata, ogórki świeże, rzodkiewka, papryka. Do rybnej - ogórek konserwowy, a do jajecznej - sałata i szczypiorek.
Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko życzyć smacznego :-)
Po kilku godzinach (w tym czasie pasty odrobinę tężeją i nie wsiąkają tak w pieczywo / krakersy) smarujemy kanapki i ozdabiamy dodatkowo warzywami. Do pasty szynkowej idealnie pasują: sałata, ogórki świeże, rzodkiewka, papryka. Do rybnej - ogórek konserwowy, a do jajecznej - sałata i szczypiorek.
Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko życzyć smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz