środa, 12 listopada 2014

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Tę sałatkę pierwszy raz zrobiłam ładnych kilka lat temu. Pomimo, że przepis na nią jest banalny, cieszy się bardzo dużym powodzeniem, a jej smak zazwyczaj jest chwalony.

Najkrócej mogę opisać ją tak: bez mięsa. Z makaronem (może być pełnoziarnisty). Prosta w przygotowaniu. Sycąca. Taka właśnie jest sałatka z makaronem i tuńczykiem.

Składniki:
20 dkg makaronu (np. muszelki)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 czerwona papryka
0,5 puszki kukurydzy
1 mała cebula
5 ogórków konserwowych
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente i odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kosteczkę. Z tuńczyka odlewamy sos.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie sałatka jest już gotowa do podania

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-) Daj znać, czy sałatka Ci smakowała!

      Usuń
  2. Ja kocham sałatkę z tuńczyka ale w nico innej wersji: tuńczyk, papryka, kukurydza, trobno posiekana czerwona cebula, jajko ! (2-3 szt) + majoznez i troche musztardy. Mieszamy, doprawiamy. Polecam !
    Kiedyś tą sałatkę od kogos ściagnęłam i efekt widać w moim portfelu. Co miesiąc bankrutuje na tuńczykach... uwielbiam go po prostu:) Polecam też spróbować tej mojej wersji :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi bardzo smakowicie! Na pewno wypróbuję ten przepis. Paprykę dajesz marynowaną czy surową?
      Myślę, że jest duża szansa na to, że dołączę do Ciebie i razem będziemy bankrutować na tuńczykach :-)

      Usuń