wtorek, 2 września 2014

Papryka nadziewana na dobry start!

- To jak, zmieniasz dietę razem ze mną?
- Nie.
- No to jak uważasz. - W tym momencie wyjęłam nadziewane papryki z piekarnika.
- Wow, dziękuję. A ty co jesz?
- Ja jem to. Pytanie brzmi, co jesz ty?
- Ok. Pasuje mi ta nowa dieta!!!

Hmmm... Czy potrzebna jest jakakolwiek więcej rekomendacja?


Składniki:
4 średnie papryki
40 dkg mięsa mielonego
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
pieprz, sól, zioła prowansalskie
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
10 dkg startej mozzarelli
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy ją na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli, dokładamy mięso mielone i smażymy jeszcze chwilę. Po ok. 5 minutach dodajemy ok. 1/2 szklanki wody, pomidory w puszcze i przecier. Doprawiamy całość. Dusimy ok. 30 minut (mieszając co kilka minut) - do momentu, gdy farsz stanie się gęsty. Pod koniec duszenia wrzucamy natkę pietruszki.

W międzyczasie z papryk usuwamy gniazda nasienne (tak, aby nie uszkodzić ścianek), a następnie nadziewamy je przygotowanym farszem. Wierzch posypujemy startym serem. Całość zapiekamy przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz