czwartek, 28 sierpnia 2014

Letnia sałatka z gruszką i winogronem


Świeży zapach i ciekawe połączenie smaków - tak najkrócej mogę opisać tę sałatkę. Po raz pierwszy jadłam ją na wakacyjnym wyjeździe. A potem... zaczęła gościć w naszym domu bardzo często.

Szczególnie polecam ją na ciepłe popołudnia. W chłodniejsze też jednak jest doskonała!


Składniki:
200 g rukoli
2 gruszki
200 g winogronu
2 serki camembert
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/4 cytryny
pieprz

Przygotowanie:
Gruszki dzielimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałeczki i pokrapiamy sokiem z cytryny. Winogron dzielimy na połówki i usuwamy pestki. Ser camembert kroimy na trójkąciki lub w grubszą kostkę.

W salaterce mieszamy delikatnie wszystkie składniki (rukola, gruszki, winogron, ser camembert) z sosem (oliwa z dość dużą ilością pieprzu i pozostałym sokiem z cytryny). Sałatkę podajemy na świeżo.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz