czwartek, 1 maja 2014

Wiosenna sałatka z kurczakiem i brzoskwinią

Ciekawe połączenie smaków, wspaniały i świeży zapach. Tak najprościej można opisać sałatkę z kurczakiem (lub indykiem) i brzoskwinią. Gorąco ją polecam wszystkim, którzy lubią jeśli przygotowane przez nich jedzenie SMAKUJE. Hm, a są tacy, którzy tego nie lubią?


Składniki:
400 g piersi z kurczaka / indyka
5 rzodkiewek
3 pomidory
1 puszka brzoskwiń
sałata lodowa + rukola (ilość wg preferencji)

Marynata do mięsa:
1 ł octu winnego
1 ł oliwy z oliwek
szczypta ziół prowansalskich
pieprz czerwony (najlepszy jest świeżo zgnieciony w moździerzu)
szczypta soli

Sos:
6 ł jogurtu greckiego
1 ł majonezu
2 ząbki czosnku
2 ł octu winnego
1/2 ł musztardy sarepskiej
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka lub indyka kroimy w paseczki. Wkładamy do przygotowanej marynaty i pozostawiamy w niej przez około godzinę. Następnie grillujemy przez kilka minut na suchej patelni. Tak przygotowane mięso odstawiamy na bok.

Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt, majonez, ocet, musztardę, zioła z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

W misce układamy kolejno: sałatę lodową porwaną na kawałki, rukolę, pomidory pokrojone w ósemki, brzoskwinie - w paski oraz rzodkiewki - w cienkie talarki. Na wierzch wykładamy przygotowane wcześniej mięso. Całość polewamy sosem.

Sałatka jest gotowa do podania. Życzę smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz