wtorek, 8 kwietnia 2014

Sernik z migdałami

Sernik to ciasto, które nie wymaga dodatkowej reklamy - broni się samo. Tym razem wersja z polewą czekoladową i migdałami :-)


CIASTO KRUCHE:

Składniki:
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
20 ml wody

Przygotowanie:
Siekamy masło na drobne kawałeczki, łącząc je w ten sposób z mąką. Następnie dodajemy sól, cukier puder, żółtko i wodę. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki, a następnie wałkujemy tak, żeby średnica ciasta była nieco większa niż formy. Przenosimy do niej ciasto i dość mocno wygniatamy brzegi. Jeśli chcemy uniknąć ich opadnięcia, możemy wygnieść ciasto delikatnie nad formę i zawinąć na zewnątrz. Całe ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem (wtedy nie trzeba go obciążać). Znowu chowamy ciasto do lodówki. Po godzinie wkładamy je do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumieni).

MASA SEROWA

Składniki:
700 g sera białego
100 ml śmietany 12%
160 c cukru pudru
4 jajka

Przygotowanie:
Ser trzykrotnie mielimy przez maszynkę. Miksujemy na gładką masę: zmielony ser, cukier puder, śmietanę i jajka. Wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 80 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto na kolejne 20 minut. Dopiero wtedy wyjmujemy i studzimy.


POLEWA CZEKOLADOWA:

Składniki:
1/4 kostki margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki kakao
1 łyżka śmietany 12%
0,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
50 g płatków migdałowych

Przygotowanie:
Rozpuszczamy margarynę. Wsypujemy cukier puder i kakao. Mocno podgrzewamy ciągle mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy polewę w ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Czekamy aż całość trochę ostygnie i dodajemy śmietanę. Intensywnie mieszamy do chwili, kiedy powstanie gładka polewa.
Na przestudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową. Wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Z konsumpcją musimy się wstrzymać - niestety - do momentu, kiedy ciasto całkowicie ostygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz