Pierogi ruskie to jedna z potraw którą można jeść, jeść i jeść... Nie nudzą się tak łatwo i stanowią wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa. Przyrządzam je na wiele sposobów: ze śmietaną albo ze skwarkami, prosto z wody albo podsmażane. Każda wersja ma w sobie "coś" specjalnego.
Składniki na farsz:
0,5 kg sera białego
4 ziemniaki średniej wielkości
1 duża cebula
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy i podsmażamy. Obieramy ziemniaki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gnieciemy i studzimy. Mieszamy wszystko z serem, przekręcamy przez maszynkę i doprawiamy do smaku.
Ciasto:
Każdy ma swój sposób na ciasto, ja przygotowuję je zgodnie z przepisem mojej mamy:
Lepimy pierogi, gotujemy i... podajemy na stół. Na przykład z podsmażanym boczkiem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz