niedziela, 5 stycznia 2014

Szybkie cannelloni z sosem pomidorowym

Danie szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Co ważne, można je przygotować bez sosu beszamelowego i bez dodawania mąki do sosu. Polecam :-)


Składniki:
ok. 1/2 opakowania Cannelloni
300 g mięsa mielonego
1/2 szkl. bułki tartej
1/2 szkl mleka
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz


1 puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebulka
3 - 4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
bazylia
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz

200g sera żółtego

Przygotowanie:
Zaczynamy od nastawienia sosu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i lekko podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory w puszcze i dusimy (w tym czasie warto zająć się farszem). Gdy część zalewy wyparuje i pomidory zgęstnieją, dodajemy jogurt grecki (lub śmietanę) i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy. Po kilku minutach dodajemy czosnek, bazylię oraz sól i pieprz do smaku.

W czasie, kiedy sos się dusi, zajmujemy się farszem. W misce dokładnie mieszamy mięso mielone, bułkę, mleko, jajko i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy surowe cannelloni i układamy je dość ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy gotowym sosem pomidorowym, zwracając uwagę na to, żeby cały makaron był przykryty (w przeciwnym razie, zamiast zmięknąć - stwardnieje). Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni do momentu, kiedy ser się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz