Jednym z najlepszych pomysłów na zimową depresję jest... wspomnienie lata w kuchni :-) Od razu robi się człowiekowi cieplej, nie tylko na sercu! Tym razem małe nawiązanie do gorących wieczorów, spędzonych w miłej atmosferze przy... grillu. Tak, szaszłyki równie smaczne wychodzą ze zwykłego piekarnika lub grilla elektrycznego :-)
Składniki na szaszłyki:
duża, podwójna pierś kurczaka
1 wąska cukinia
0,3 kg małych pieczarek
1 papryka
3 cebule
20 dkg boczku
Marynata do kurczaka:
5 ł oliwy
bazylia, oregano, rozmaryn, kolendra
papryka - ostra i słodka
pieprz, sól
1 ząbek czosnku
Marynata do kurczaka:
5 ł oliwy
bazylia, oregano, rozmaryn, kolendra
papryka - ostra i słodka
pieprz, sól
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę do kurczaka: Mieszamy wszystkie składniki marynaty (łącznie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę). Mięso dzielimy na kawałki, dokładnie łączymy z marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Kroimy warzywa: cukinię w plasterki, paprykę w grubą kostkę, cebulę na ćwiartkę (następnie oddzielamy warstwy). Pieczarki pozostawiamy w całości (większe kroimy na pół). Boczek kroimy w plasterki.
Nabijamy na patyki do szaszłyków warzywa i mięso w dowolnej kolejności.
Pieczemy na grillu / w piekarniku do momentu, kiedy mięso będzie już gotowe.
Szaszłyki podaję z ketchupem i dwoma sosami: czosnkowym i musztardowym.
Przepis na sos czosnkowy:
http://nowoczesnazona.blogspot.com/2013/12/sos-czosnkowy-nowoczesnej-zony.html
Przepis na sos musztardowy
Kroimy warzywa: cukinię w plasterki, paprykę w grubą kostkę, cebulę na ćwiartkę (następnie oddzielamy warstwy). Pieczarki pozostawiamy w całości (większe kroimy na pół). Boczek kroimy w plasterki.
Nabijamy na patyki do szaszłyków warzywa i mięso w dowolnej kolejności.
Pieczemy na grillu / w piekarniku do momentu, kiedy mięso będzie już gotowe.
Szaszłyki podaję z ketchupem i dwoma sosami: czosnkowym i musztardowym.
Przepis na sos czosnkowy:
http://nowoczesnazona.blogspot.com/2013/12/sos-czosnkowy-nowoczesnej-zony.html
Przepis na sos musztardowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz