wtorek, 28 stycznia 2014

Ciasteczka czekoladowe - pyszne i proste

Ciasteczka z gatunku tych, które znikają w mgnieniu oka z talerza. Wspomnienie po ich smaku zostaje jeszcze na długi czas. Ich przygotowanie jest szybkie i proste.


Składniki:
2 szkl mąki
1/3 szkl kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
20 dkg masła
1/2 szkl cukru
1 jajko
olejek waniliowy
15 dkg czekolady deserowej
1/2 szkl posiekanych orzechów lub migdałów

Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. W innym naczyniu utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko i kilka kropli aromatu waniliowego. Ucierać dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypywać po łyżce składniki suche i miksować na najniższych obrotach. Na koniec dodać czekoladę i bakalie. Dokładnie wymieszać łyżką. 

Uformować wałek i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie pokroić go na ciastka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, ciastka można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Poczekać aż ostygną. A potem...  smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz