poniedziałek, 29 września 2014

Krem z czerwonej soczewicy

- Mam ochotę na krem z dużą ilością białka. Zrobiłabyś?
- Yyy. Jaki krem masz na myśli? - w głowie automatycznie wyświetlił mi się pokaz slajdów: W-Zka, szarlotka, bita śmietana, tiramisu...
- Taką zupę.
- Aha - ...

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła takiego kremu. A soczewica - jako dobre źródło białka (28 g białka / 100 g soczewicy) - bardzo mi w tym pomogła.


Składniki:
1,5 l. wody
250 g czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
2 marchewki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 cebuli
300 g chudej wędliny (opcjonalnie)
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Obieramy cebulę i marchewki, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy warzywa na kawałki.

Do gotującej się wody dodajemy przepłukaną (3-krotnie) soczewicę, cebulę, marchewki, paprykę, pomidory w puszce i przecier. Doprawiamy. Gotujemy ok. 30 minut po czym odstawiamy do przestygnięcia.

W międzyczasie kroimy wędlinę w kosteczkę i chwilę podsmażamy na suchej patelni.

Kiedy zupa troszkę przestygnie - blendujemy ją na krem po czym dodajemy wędlinę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Podajemy na gorąco. Krem można ozdobić natką pietruszki, która będzie nie tylko wizualnym urozmaiceniem, ale i smakowym.

2 komentarze:

  1. Bardzo dobra zupka :)
    Tylko brak w opisie wszystkich wymienionych składników ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, uciekła mi marchewka. Łobuz jeden :-) dziękuję i cieszę się, że Ci smakuje!

      Usuń