poniedziałek, 10 marca 2014

Kebaby w domu? Tak!

Zamiast jeść zwykłego, niezdrowego fast fooda, warto czasem poświęcić chwilę na przygotowanie czegoś ciekawszego. Też fast food, tyle że domowy. W skrócie: wiesz, co zjesz :-)

CIASTO:

Składniki:
1/2 kg mąki
3 łyżki oleju
1/2 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
250 ml ciepłej wody

Przygotowanie:
Mąkę (można wykorzystać tylko  pszenną, albo zmieszać ją z żytnią razową - ja np. łączę je w proporcjach 4:1), sól, olej i wodę z rozpuszczonymi drożdżami wyrabiamy na jednolite ciasto. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, dzielimy ciasto na 6 - 8 mniejszych kawałków. Uformowane placki układamy w odstępach na natłuszczonej blaszce (ciasto podczas pieczenia będzie jeszcze rosło) i lekko spłaszczamy.  Wstawiamy do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

MIĘSO:

Dużą pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki (zależy od preferencji). Lekko podsmażamy na 1 łyżce oleju, a następnie zasypujemy przyprawą kebab-gyros, podlewamy 1 szklanką wody i dusimy, aż płyn wyparuje.

WARZYWA:

2 pomidory pokrojone w półtalarki
1 cebula pokrojona w półtalarki
1 papryka pokrojona w cienkie paseczki
1/4 kapusty białej drobno poszatkowanej (posolona musi chwilę postać, żeby zmiękła i puściła sok)
1 ogórek gruntowy pokrojony w talarki

SOS CZOSNKOWY:
3 - 4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
sól i pieprz do smaku

Upieczone bułki przekrajamy na pół (uważając, żeby nie przekroić ich całkiem). W środek wkładamy kolejno: kapustę, sos czosnkowy, mięso, ketchup, pozostałe warzywa, sos czosnkowy.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz