Ciężko nazwać je przekąską. Jajka z pieczarkami stanowią raczej uzupełnienie na stole. Świetnie pasują do swojskiej wędliny i warzyw.
Podane na sałacie, ozdobione szczypiorkiem i papryką - niezależnie od pory roku za oknem - na stół wprowadzają wiosenny klimat :-)
Składniki:
9 - 10 jajek ugotowanych na twardo
300 g pieczarek
1 cebula
1 ł masła
1/2 ł majonezu (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Jak się zeszkli, dodajemy pieczarki (również pokrojone w drobną kostkę), lekko solimy, dokładnie mieszamy i dusimy, aż odparuje większość soku.
W czasie, kiedy studzimy pieczarki, obieramy i kroimy na pół (wzdłuż) jajka ugotowane na twardo. Żółtka wyjmujemy i przekładamy do miseczki.
Po wystygnięciu pieczarek i jajek, rozgniatamy żółtka widelcem, dodajemy pieczarki i całość łączymy. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać również majonez - masa zrobi się bardziej jednolita (jednak potrawa bardziej kaloryczna).
Po przygotowaniu farszu, uzupełniamy miejsca po żółtkach w białkach, całość układamy na talerzu i ozdabiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz