Domową pizzę charakteryzuje wyjątkowy smak, którego nie znajdziemy w pizzerii. Może jest to smak zaangażowania w przygotowanie posiłku? Ciężko powiedzieć. Jedno jest jednak pewne - pizza zrobiona wg poniższego przepisu sprawdza się idealnie nie tylko w czasie spotkań ze znajomymi. Od jakiegoś czasu jest naszym stałym posiłkiem również na co dzień (można wręcz powiedzieć, że mąż nowoczesnej żony jest pizzowym szefem kuchni - to on wyrabia ciasto :-) )
Ciasto na domową pizzę (na 2 blachy):
Składniki:
4 szkl. mąki
1 szkl ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
30g drożdży w kostce
3 łyżki oleju
sól
Przygotowanie:
Do garnka wsypać mąkę. Dodać olej i wodę z rozpuszczonymi pozostałymi składnikami (cukier, sól i drożdże). Po wyrobieniu ciasta, odstawić je w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia (najlepiej przykryte czystą ściereczką kuchenną).
Po upływie 20 minut, ciasto dzielimy na pół i wykładamy na blachy (blachy wcześniej delikatnie smarujemy olejem).
W czasie, kiedy wyrasta ciasto na pizzę, my mamy czas na przygotowanie sosu, który następnie wyłożymy bezpośrednio na ciasto.
Sos pomidorowy:
Składniki:
1/2 kg świeżych, wydrążonych pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów
cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
oregano, sól
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posoloną cebulkę na złoty kolor. Następnie dodajemy pomidory i chwilę dusimy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Dusimy jeszcze 2 minuty.
I w ten oto piękny sposób mamy już przygotowaną wyśmienitą bazę do naszej pizzy :-) Pozostaje pytanie -
Co na pizzę?
Proponuję każdą blachę podzielić na 2 lub 3 części. Na każdej z nich możemy zaproponować inne połączenie składników. Poniżej kilka propozycji, które u nas cieszą się największym powodzeniem:
ser camembert, ser pleśniowy, ser żółty
Pizza ostra:
salami, papryka, papryczka chili, ser żółty
Pizza tradycyjna:
szynka, pieczarki, papryka, cebula, kukurydza
Pizza hawajska:
kurczak, kukurydza, ananas, oliwki
Pizza pomidorowa (bez sosu pomidorowego!):
salami, pomidory, ser pleśniowy
Do domowej pizzy nie może oczywiście zabraknąć doskonałego, świeżego sosu czosnkowego! Przepis dostępny jest tutaj:
http://nowoczesnazona.blogspot.com/2013/05/nalesniki-ze-szpinakiem-i-swieza.html
Naprawdę, dawno nie jedliśmy tak pysznej pizzy - www.szybkapizza.pl". Palce lizać!
OdpowiedzUsuń